ترکیبات بیزواکس
از نظر بیوشیمی موم دارای ترکیبات زیر است. ( درصد ها در منابع مختلف علمی (Tulloch, 1970) با اختلاف کمی مورد تایید عمومی هستند.
- استرها 71 درصد
- هیدروکربن ها 17 درصد
- اسیدهای چرب آزاد 8 درصد
- سایر ترکیبات 6 درصد (میخام بیشتر بدونم)
درصد ترکیبات موجود در موم زنبور به طور عمومی به قرار زیر است:
- استرها 45- 35 درصد
- دی استرها 14-6/5 درصد
- تری استرها 3 درصد
- هیدروکسی مونواسترها 5/9-4 درصد
- هیدروکسی پلی استرها حدود 8 درصد
- اسیداسترها 1 درصد
- اسیدپلی استرها 2 درصد
- پلی استرهای آزاد 12 درصد
- هیدروکربن ها 5/23- 12 درصد
- اسیدهای چرب آزاد 18-6/3 درصد
- الکل های آزاد 3/4 -6/0 درصد
سایر ترکیبات 6 درصد
در سال های اخیر بر اساس ترکیبات مختلفی که به موم زنبور اضافه می گردد، بیش از 15 نوع موم طبیعی و صنعتی ساخته شده است. یکی از این ترکیباتی که به موم زنبور اضافه می شود، پارافین است. به دلیل بی رنگ، بی بو و ارزان بودن پارافین، متاسفانه بسیاری از افراد سود جو، پارافین را به موم زنبور اضافه می کنند. راه قطعی و مطمئن برای تشخیص این تقلب وجود ندارد مگر با آنالیز آزمایشگاهی معتبر. البته گاهی غیر از پارافین ترکیبات دیگری نیز به موم زنبور اضافه می گردد از جمله استئاریک اسید، استئارین، تالو(tallow) و موم میکروکریستالین. تعیین کاراکترهای اصلی موم با انجام آنالیزهای اصلی از جمله نقطه ذوب، عدد اسیدی، عدد صابونی، عدد استری و وجود یا عدم وجود پارافین, نسبتا آسان است اما تشخیص ناخالصی های موم – که از 5 الی 50 درصد متغیر است- بسیار مشکل است.
نظرات کاربران